Lees hier over de historie van de veerhaven Rotterdam. klik op de data en leer over de geschiedenis.
Lees hier over de historie van de veerhaven Rotterdam. klik op de data en leer over de geschiedenis.
Het Veerhaventje of Pontegat. Sinds het derde kwart van de 15e eeuw voer hier het veer naar Katendrecht. Deze dienst was een belangrijke schakel in de verbinding Holland-Brabant.
Gezicht op kleine Veerhaven. Samen met de Veerdam in 1827 aanbesteed. De contouren van deze in 1910-’11 gedempte haven zijn terug te zien in de gebogen straatwand aan de Veerkade.
De huidige Veerhaven is samen met de Westerhaven tussen 1852 en 1854 gegraven als onderdeel van de eerste planmatige uitbreiding buiten de vestingwallen van Rotterdam.
De Westerbrug met rechts de Veerhaven en links de Westerhaven. De Westerhaven is rond 1902 gedempt.
Bureau der Rivierpolitie Rotterdam, in de Parkhaven anno 1908. Nu is dit het Bureau Veerhaven met daarin o.a. het kantoor van de havenmeester en douches en toiletten.
In 1909 komt de Veerhaven als jachthaven onder beheer van de Koninklijke Roei- en Zeilvereniging ‘De Maas’. Rechts ziet u het vermaarde botenhuis. Deze foto is rond 1911 gemaakt.
Na een periode van verval komt de exploitatie van de haven in 1990 onder beheer van Stichting Veerhaven Rotterdam en is de Veerhaven de thuishaven van onder andere zeegaande schoeners en loggers die, gerestaureerd en weer in de vaart gebracht, Rotterdams rijke maritieme historie levend houden. Daarnaast biedt de Veerhaven ruimte voor passanten, jachten, die een paar dagen Rotterdam komen verkennen en aan evenementen als de jaarlijks terugkerende Race of the Classic en Race of the Classic Young Professionals en het Veerhavenconcert.