Vaaraanwijzingen

De Veerhaven is een getijhaven aan één van de drukst bevaren rivieren van Europa; de Nieuwe Maas. Toch is de Veerhaven ook voor kleine schepen op een veilige manier te bereiken. Het scheepvaartverkeer wordt middels wettelijke bepalingen, zoals omschreven in het Binnenvaart Politie Reglement (BPR), en een uitgekiend verkeersbegeleidingssysteem in goede banen geleid. Voor uw eigen veiligheid is het belangrijk  dat u op de hoogte bent van deze gedrags- en verkeersregels. Op de website van het Havenbedrijf Rotterdam  vindt u onder andere belangrijke informatie over het verkeersbegeleidingsysteem. Klik hier om naar de website te gaan van het Havenbedrijf Rotterdam.

Ligging

De Veerhaven heeft een directe verbinding met de rivier. Vanaf zee komend zijn er geen obstakels zoals bruggen of sluizen

Aanloop

Houd op de rivier goed stuurboordwal en volg, wanneer u over een marifoon beschikt, het verkeer op de VHF-kanalen van het verkeersbegeleidingssysteem. Klik hier voor een PDF-kaart met de kanalen. Zeilen is toegestaan, laveren echter niet en uw motor moet voor direct gebruik gereed zijn. Meldt uw voornemen om de Veerhaven binnen te lopen via Sector Maasbruggen op VHF 81. Zeker wanneer u vanuit het westen komt en de rivier moet oversteken.

Bij het aanlopen van de Veerhaven moet u rekening houden met de stroming. Voor de ingang van de Veerhaven kan tot 3 km/uur (1.5 knoop) eb- of vloedstroom lopen. De vloedstroom loopt van ca. 2 uur voor hoogwater Rotterdam tot ca. 1 uur na hoogwater. Er is nauwelijks sprake van stil water bij het wisselen van het tij. In de ingang van de Veerhaven kan een merkbare neerstroom staan. Zeker voor grotere schepen is het aan te raden eventueel rond te gaan en tegenstroom de haven te naderen.

Er kunnen (kleine) schepen de haven uitvaren. Vaar daarom de haven goed “open” voordat u naar binnen vaart. Wees met name bedacht op de watertaxi dienst naar Hotel New York, waarvan de ligplaats doorgaans door gemeerde schepen niet zichtbaar is. Vanwege de stroom en het uitzicht raden we u af achter het oostelijke, groene havenlicht langs te varen. In de haven zien we de snelheid graag gelimiteerd tot ca. 4 km/uur. Afhankelijk van de bezetting van de haven kunnen schepen tot een lengte van 20 — 25 meter in de haven zwaaien.

Veerhavenkaartje

Wind informatie

Hieronder vind u een actuele waarneming van de wind richting en de windkracht in de Lekhaven, 3 km ten westen van de Veerhaven.

Getij informatie
Onderstaand is een actuele waarneming van de waterhoogte in de Parkhaven, 1 km ten westen van de Veerhaven.


Grotere kaart weergeven